Είστε εδώ

Απαντητική Επιστολή

Απαντητική Επιστολή του Παπαναστασίου Ιωάννη στο υπ. αριθ. 700 στις 22/2/2015 σε έγγραφο της Ομοσπονδίας με θέμα «Ενημέρωση μελών»

Προς : 1. Προεδρείο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
2. Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Κοινοποίηση : 1. Μέλη του Σωματείου Α.Μ.Θ.
2. Σωματεία μέλη της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Κύριοι και συνάδελφοι της Ομοσπονδίας,
Καταρχάς οφείλω να σας ευχαριστήσω για την αμεσότητα της απαντητικής επιστολής σας, καθώς δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενέργειες .

Οφείλω όμως και να σας διορθώσω, ενημερώνοντάς σας, ότι η επιστολή ήταν προσωπική και όχι του Σωματείου, όπως αναφέρεται στο έγγραφό σας.
Θέλω να σας θυμίσω, ότι όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά του Σωματείου και της Ομοσπονδίας από την ίδρυσή της, γνωρίζω πολύ καλά ποιους εκπροσωπώ, μάλλον εσείς έχετε ξεχάσει, με ποιούς ξεκινήσατε, πως φτάσατε εδώ και ποιους εκπροσωπείτε. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω ιδία αντίληψη, καθώς φαίνονται οι προθέσεις σας με βάση τις προτεραιότητες που θέτετε αλλά και από τις ενημερώσεις μελών .

Όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζομαι για ένα κοινό στόχο και δεν διεκδικώ κανένα φωτοστέφανο, απλά έμαθα να ακούω τα προβλήματα των συναδέλφων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο να ενημερωθώ γι αυτά, ώστε μέσα από τη γνώση, την ομαδικότητα, την μεθοδικότητα, τις ενέργειες, την επιμονή και την υπομονή, να φανώ χρήσιμος, με βασική επιδίωξη την επίλυσή τους.
Όσον αφορά την επιστολή μου, αναφέρω τους λόγους διαφοροποίησής μου από την νυν διοίκηση της Ομοσπονδίας, καθώς δεν είναι η εφικτή η συνεργασία μας κάτω από συνθήκες μυστικότητας, ελλιπούς ενημέρωσης, και απαξίωσης στο πρόσωπό μου.

Η ανεξαρτητοποίησή μου είχε να κάνει με το γεγονός ότι λειτουργούσατε μονομερώς και κατ’ επιλογή. Αν ο οποιοσδήποτε είχε διαφορετική άποψη από τη γραμμή σας, ήταν απορριπτέος. Ο διάλογος είναι μια δημοκρατική διαδικασία και που δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνεται στο λεξιλόγιό σας.
Το αν ήμουν απομονωμένος … γι’ αυτό φροντίσατε εσείς και μάλιστα πολύ γρήγορα, από τον πρώτο μήνα της νέας διοίκησης με αφορμή την αναδιοργάνωση του Π.Σ. Τότε ακόμα ήμουν Αντιπρόεδρος και είχαμε ένα κοινό κείμενο σαν Ομοσπονδία, φροντίσατε όμως σε κάποια ραντεβού να πηγαίνετε μόνοι σας γιατί δεν θέλατε την παρουσία μου … τους λόγους τους γνωρίζετε εσείς, αυτό δεν συνέβαινε από πλευράς μου.

Επίσης στην επιστολή μου αναφέρω τη δημιουργία νέου συνδυασμού στην Ομοσπονδία με την ονομασία «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ», για την οποία δεν έχω βγάλει ακόμα κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, όπως δεν έχω κάνει καμία αναφορά για κομματική ομπρέλα.

Είναι ολοφάνερη η αγωνία σας και από την κεκτημένη ταχύτατα στο να απαντήσετε προβοκάροντας την κίνηση μου, δίνοντας κομματική υπόσταση, πράγμα που πρόδωσε τις πραγματικές σας προθέσεις. Προφανώς σας διέφυγε η παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Μάλλον εσείς αρέσκεστε στο να βάζετε ταμπέλες. Δράξατε την ευκαιρία προεκλογικά και όχι μόνο, να διαδίδετε ότι βάζω ακόμα και υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές … αυτά από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες συναδέλφων.
Δεν ήμουν εγώ σίγουρα αυτός που ζήτησα από τους συναδέλφους να παίξουμε «χαμηλά την μπάλα» στη συνάντηση προέδρων, και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
Απ ότι φαίνεται ο συγγραφέας του εγγράφου της Ομοσπονδίας δεν είναι γνώστης της όλης κατάστασης, οφείλω βεβαίως να μην τον αδικήσω, θέλω όμως να τον ενημερώσω ότι του διαφεύγουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα δρώμενα της Ομοσπονδίας. Επίσης θέλω να του πω ότι οι μέντορές του δεν τον έχουν ενημερώσει ορθά, γιατί του έχουν αποκρύψει πολλές πτυχές για τα κακώς κείμενα .

Επί της ουσίας τώρα, να τα πάρουμε ένα- ένα και να δούμε ποιον εξυπηρετεί και ποιον όχι να ξεχνάει και να αποποιείται τις ευθύνες του.

1. Υπήρξα μέλος και δεν αποποιήθηκα ποτέ τις ευθύνες που μου αναλογούν. Μάλλον κάποιοι άλλοι που κατείχαν και κατέχουν αξιώματα ξέχασαν τις ευθύνες τους και προσπαθούν να τις μεταθέσουν. Τότε άλλα υποστήριζαν, τι έγινε τώρα που άλλαξε η διοίκηση κάνανε στροφή 180ο, εγκαλούνε εμένα και ξεχνάνε αυτά που ψήφιζαν και υπόγραφαν από θέση ευθύνης .

2. Σαφώς και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας δημιουργήθηκε για τη στήριξη όποιου συναδέλφου κριθεί ότι το έχει ανάγκη. Μήπως θυμάστε ποιος έφερε την συγκεκριμένη πρόταση στο Δ.Σ. και με ποια λογική τέθηκε ως μέτρο πίεσης για να καταβάλλονται οι συνδικαλιστικές εισφορές μελών στην Ομοσπονδία . Τι σχέση μπορεί να έχει το ταμείο της Ομοσπονδίας με το Ταμείο αλληλοβοήθειας . Μήπως θυμάστε τις αντιδράσεις μου και την ένσταση μου για το 9μηνο πέναλτι όσων δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι ;

3. Καμία απόφαση δεν λήφθηκε από το Δ.Σ. γιατί πολύ απλά δεν τέθηκε ποτέ ως θέμα.
Το προεδρείο αποφάσισε να κινηθεί νομικά χωρίς καν να μας ενημερώσει για την απόφασή του αυτή ( μονομερής απόφαση ). Απλά γράψατε και είπατε για να προστατευθεί το κύρος της Ομοσπονδίας. Εμείς δεν έπρεπε να γνωρίζουμε ; Εμείς δεν θέλουμε να προστατεύσουμε το κύρος ; Διεκδικείτε τον τίτλο των «τιμητών» και μάλιστα απροκάλυπτα ; Μήπως η καταγραφή των πρακτικών από το μαγνητοφωνάκι του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να υφίσταται και σε έγγραφη μορφή ; Πέρασε ένας χρόνος και το μόνο πρακτικό που έχει υπογραφεί είναι αυτό της σύνθεσης του Δ.Σ. που έγραψα … τα υπόλοιπα πότε θα γραφούν; Αν ζητήσουμε δηλαδή κάποιο απόσπασμα πρακτικών, τι θα μας δώσετε το μαγνητοφωνάκι ; Τα πρακτικά για να είναι σε ισχύ πρέπει να είναι υπογεγραμμένα. Εμείς θα τα υπογράψουμε ;
Αυτό που θέλετε ν’ αποδείξετε εσείς αυτό θέλω και εγώ, γι αυτό και σας έστειλα τους απολογισμούς των προηγούμενων ετών μέχρι και το 2012, τους οποίους δεν είχατε και μου ζητήσατε .
Συστήσατε επιτροπή για ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών από το 2004 έως το 2011. Μέχρι εδώ όλα καλά και συμφωνούμε. Εδώ όπως μας είπατε στο συνέδριο, με λογιστή δεν βρήκατε άκρη όσο αφορά τον απολογισμό του 2014, δηλαδή του προηγούμενου έτους που είσαστε διοίκηση, σκοντάφτοντας στις 18 μέρες και θα βρείτε 8 χρόνια πριν ; Μακάρι και εγώ μαζί σας είμαι γιατί θέλω να ενημερωθώ και να ενημερώσω . Τελικά όμως κρίνατε ότι νομικά ( μονομερής απόφαση ) θα καταφέρετε να διορθώσετε τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, χωρίς όμως να έχω κάποια ενημέρωση για την όποια ενέργειά σας . Δεν θα έπρεπε να είμαι ενήμερος ; Στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας δεν ανήκω ; Σε ποια Ομοσπονδία και σε ποιο Δ.Σ θα μου πείτε πάλι … σε αυτό που ήσασταν κι εσείς, τότε που ψηφίζαμε τους οικονομικούς απολογισμούς και προϋπολογισμούς .

4. Όσοι κατέθεσαν ένορκα στο δικαστήριο υπέρ της Ομοσπονδίας όπως λέτε , κλήθηκαν από εσάς για να καταθέσουν και αφήστε τη δική τους πρόθεση στην άκρη, ξέρετε ότι δεν ισχύει. Να μία ακόμη απόδειξη ότι εξαιρέθηκα από τη διαδικασία ως μάρτυρας. Γιατί δεν με καλέσατε ως μάρτυρα, αφού και εγώ βρισκόμουν στο δικαστήριο. Άλλωστε σας είχα ενημερώσει, ότι θα παραβρεθώ. Για ποιο λόγο άραγε ; Επιπροσθέτως, σας ζήτησα εγγράφως, να μου αποστείλετε τα πρακτικά του δικαστηρίου καθώς είχα έννομο συμφέρον από τη στιγμή που γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Ακόμα τα περιμένω να μου τα αποστείλετε… Άλλη μία ενέργεια σας στο να με κρατάτε στο σκοτάδι . Γιατί επίσης επικαλεστήκατε το έγγραφο του Σωματείο μας χωρίς πάλι να μας ενημερώσετε ; Το έγγραφο μας άλλα ρωτούσε, και εσείς αν δεν κάνω λάθος ψάχνετε να βρείτε τα παραστατικά και τα βιβλία από το 2004 έως το 2011 .
Όλα αυτά που ψάχνετε να βρείτε τα θέλω περισσότερο από εσάς , για να μπούνε πολλά πράγματα στη θέση τους για έξοδα προηγούμενων ετών, τώρα έχετε τους απολογισμούς μπορείτε να θυμηθείτε αρκετά .

5. Η υγιής συνεργασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πιστέψτε με δε σας συμφέρει να το δώσουμε έκταση. Δεν λειτουργούμε όλοι όπως εσείς και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνάδελφοί μου δεν είναι αγέλη για να την κατευθύνω, έχουν και άποψη και βούληση. Γι’ αυτό λοιπόν μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη τους και κυρίως μην τους προσβάλλετε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η όποια εκλογική διαδικασία είναι μυστική, και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εγκαλείτε κανέναν για το τι ψήφισε .

6. Αν η αντίθετη άποψη για σας αποτελεί επαναφορά στην τάξη και συμμόρφωση στους κανόνες, τότε νομίζω πραγματικά ότι το χάσμα μεταξύ μας είναι αγεφύρωτο και μάλλον άργησα πολύ να ανεξαρτητοποιηθώ.

7. Σας προκαλώ να αναφέρετε δημόσια τους πραγματικούς λόγους της καθαίρεσής μου από τη θέση του Αντιπροέδρου. Ξέρετε γι αυτά που ειπώθηκαν τηλεφωνικά … και που κατά λάθος φτάσανε και στα δικά μου αυτιά . Επιτέλους αυτά που στηρίζετε και υποστηρίζετε , τεκμηριώστε τα, για μία και μόνο φορά.

8. Η άφιξή μου στην Αθήνα είχε συγκεκριμένα ραντεβού τα οποία ήταν προγραμματισμένα και μάλιστα στα περισσότερα από αυτά, παρουσία βουλευτών, όπως και μόνοι σας διαπιστώσατε κατά την είσοδό σας στην αίθουσα αναμονής . Από πλευράς σας δεν ενημερώθηκα για κανένα προγραμματισμένο ραντεβού της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό, κι ενώ γνωρίζατε ότι θα είμαι στην Αθήνα για το δικαστήριο . Παρόλα αυτά ενημερώθηκα με γραπτό μήνυμα στις 5.38 μ.μ, για ραντεβού στο Υπουργείο που είχατε προγραμματίσει στις 6.00 της ίδιας ημέρας. Τη συγκεκριμένη στιγμή αποστολής του μηνύματος σας, ήμουν ήδη στην αίθουσα αναμονής του γραφείου του Υπουργού και στάλθηκε από σας όταν ενημερωθήκατε από την είσοδο για την επίσκεψή μου εκεί. Μήπως και σε αυτό κάνω λάθος ; Το μήνυμά σας σκοπό είχε την ενημέρωσή μου ότι θα επισκεφθείτε τον Υπουργό σε 20 λεπτά ;
Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω από το προεδρείο της Ομοσπονδίας, και βάσει αυτής, πρέπει να είμαι ευχαριστημένος, να συμφωνώ, να υποχωρώ να μην ενημερώνω και να κάνω πως συνεργάζομαι για το καλό του κλάδου … Αν αυτό είναι καλό για εσάς … δεν είναι για εμένα … αλλά και για τους συναδέλφους που εκπροσωπώ. Χαίρομαι ειλικρινά που δεν αποτέλεσα συνδετικό κρίκο μιας απόλυτης διοίκησης που επιδιώκει να κατευθύνει τόσο τους εκλεγμένους του Δ.Σ όσο και τα μέλη που την απαρτίζουν. Οι συνάδελφοι που με στήριξαν και με τίμησαν με την ψήφο τους δεν αξίζουν τέτοια μεταχείριση.
Θα πρέπει να σας κάνω γνωστό ότι παρότρυνση από τα μέλη μου υπάρχει εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθώ, καθώς πιστεύουν ότι πλέον δεν ασχολείστε με κανένα εργασιακό ζήτημα. Η επαφή με τα μέλη μου, δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης , όπως πιθανόν πιστεύετε ή εφαρμόζετε εσείς.

9. Όταν οικειοποιήστε ενέργειες του οποιουδήποτε Σωματείου, υποτίθεται ότι τις στηρίζετε κιόλας. Εσείς όχι μόνο δεν στηρίξατε ενέργειες αλλά στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήσατε τηλεφωνικές επαφές απειλητικού χαρακτήρα ( να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν μαρτυρίες ) για να μην στηρίξουν κι άλλοι την προσπάθεια του Σωματείου μου. Και δεν είναι μόνο αυτό…. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω για την απαξίωση και την εξαίρεσή μου. Δεν προβλέπεται πουθενά ότι θα πρέπει να πάρω την άδειά σας για να κινήσω την οποιαδήποτε διαδικασία για τον κόσμο που εκπροσωπώ και όταν μάλιστα πρόκειται για την εργασία τους. Να σας θυμίσω μήπως και το 2013 που άλλοι πήγαν για καφεδάκι στο Μοναστηράκι και άλλοι έτρεχαν για την έγκριση της πρόσληψης των Συμβασιούχων;

Όσο για τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι κάτι που επιδιώκω. Καμιά φορά έρχονται από μόνα τους επάνω σου και αυτό γιατί κάποιοι σε απομονώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε τα φώτα να γυρνάνε πάνω σου. Αν γίνω δημοφιλής , εσείς θα με έχετε κάνει γιατί πολύ απλά δεν διαθέτετε τίποτα που να αποδεικνύει τα λεγόμενά σας. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια που ενεργοποιείτε , το πιο πιθανό είναι να καταστρέψουν οτιδήποτε τόσα χρόνια αποκτήθηκε με πολύ κόπο και πολύ αγώνα. Ο καθένας με τον τρόπο του αλλά όμως ενεργά.
Και βεβαίως να σας αναφέρω ότι η πρόσκληση σας είναι έτοιμη και θα σας αποσταλεί άμεσα μαζί με όλες τις υπόλοιπες. Σίγουρα όχι 20 λεπτά πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.

Με τιμή το ανεξάρτητο μέλος
του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Παπαναστασίου Ιωάννης
Καβάλα 25/2/2015