Είστε εδώ

Συνελήφθη ο καταζητούμενος πυροφύλακας για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία

Ο πυροφύλακας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 40 ετών και ήταν συγκατηγορούμενος με τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως και τον τότε Νομάρχη

Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής, στα Μακρίσια Ηλείας από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων, ένας 61χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για εμπρησμό σε δάση.

Ειδικότερα, ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 40 ετών από το Τριμελές Εφετείο Πατρών Αχαΐας, για το προαναφερόμενο αδίκημα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Σύμφωνα με τη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του 2014, κρίθηκαν ένοχοι τότε για εμπρησμό εξ αμελείας, και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για τους 36 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, οι Χαράλαμπος Καφύρας πρώην αντιπεριφερειάρχης και νομάρχης Ηλείας το 2007, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007.

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Ο πρώην Νομάρχης κ. Καφύρας κατηγορήθηκε, διότι ενώ γνώριζε το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας, διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορούσε να ανταποκριθεί. Ο Π. Χρονόπουλος για αδιαφορία να συγκαλέσει συντονιστικό τοπικό όργανο, αφού είχε λάβει ενημέρωση για την επικινδυνότητα. Ακόμη κατηγορήθηκε, γιατί διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας.

Η Σοφία Νικολοπούλου επειδή δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε, τη στιγμή που μαγείρευε στην ύπαιθρο. Ο Π. Τσούρας για έλλειψη της δέουσας προσοχής, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς. Ο Ν. Μιχαλόπουλος διότι δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο των Κρεστένων με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα.

Ουσιαστικά, ο πρώην πυροφύλακας δεν κατάφερε να εξαγοράσει την ποινή του, αντίθετα με τους υπόλοιπους και έτσι συνελήφθη με την εκκρεμούσα σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/synelhfthh-o-katazhtoumenos-p...